Založ si blog

Slovensko potrebuje namiesto vlády odborníkov vládu so sedliackym rozumom

Po  takmer štyroch rokoch chaosu a nekompetencie  verejnosť  očakáva, že  voľby 30. septembra prinesú namiesto prázdnych a jalových rečí o podpore  obnoviteľných zdrojov energie v čase energetickej krízy konečne aj reálne kroky k zrušenie nezmyselných  zákonov a nariadení. Ako som sa presvedčil naši „odborníci“, ktorí vystriedali rozpadnutú vládu Eduarda Hegera  v tomto smere zaujali polohu mŕtveho chrobáka a zo žiadosti a apelu na zdravý rozum  sa stalo len hádzanie hrachu o stenu.

Ukážkovým príkladom  legislatívneho nezmyslu a bizarnosti, o čom som podrobne písal v blogu s názvom, „Vystrieda vládu chaosu a nekompencie vláda zdravého rozumu…“, je zákon o spotrebnej dani z elektriny, konkrétne jeho aplikovanie na základe akéhosi metodického pokynu ministerstva financií ešte z roku 2007, podľa ktorého každý kto v snahe znížiť náklady za energie inštaloval fotovotlickú elektráreň s výkonom väčším ako 10 kW, má  povinnosť namiesto dodávateľa mesačne vypočítavať spotrebnú daň z elektriny aj na všetkých  odberných miestach, hoci tam  nie je dodávaná elektrina vyrobená fotovoltickým zariadením. Táto scestná legislatíva v praxi znamená, že mesto, ktoré má niekoľko sto odberných miest vrátane verejného osvetlenia čaká neskutočný nárast administratívy.

V praxi to vyzerá ale tak, že na to doplácajú len poctivé samosprávy, ktoré  fotovotlické zariadenie zaregistrujú na colnej správe tak ako sa to stalo v Poprade, kde je vyše 200 odberných miest. Tí ktorí sa na to vykašlú tento problém nemajú. Absurditu tohto chorého  systému, aký zrejme v EÚ nemá obdobu potvrdzuje paradox, že mesto Poprad bolo k 16. júnu 2023 jediným mestom na Slovensko, ktoré bolo registrované ako platca spotrebnej dane z elektriny. Paradoxne výška spotrebnej dane, ktorá je pre rok 2023 1,32 eur za MWh nedosahuje ani 5 eur.

Boj s byrokraciou je na Slovensku stále bojom s veternými mlynmi a vláda odborníkov ako potvrdzuje odpoveď ministerstva financií  nič relevantné okrem konštatovania, že sa tým bude zaoberať neurobila.

Ako potvrdzuje odpoveď generálnej prokuratúry č. 1GÚp 20/23/1000-7 zo dňa 31. 7. 2023 na žiadosť  o preskúmanie  rozporu  zákona o spotrebnej dani č. 609/2007 Z. z. so zákonom  o energetike č. 251/2012 Z.z. ministerstvo financií SR sa v stanovisku  doručenom generálnej prokuratúre k zásadnej otázke výkladu zákona o spotrebnej dani z elektriny nevyjadrilo.

Vládu odborníkov nezaujíma, že schizofrenický postup colných úradov sabotuje prechod na obnoviteľné zdroje tým, že kvôli neúnosnej byrokratickej záťaži núti daňové subjekty a najmä samosprávy, ktoré majú vysoký počet odberných miest, inštalovať len neefektívne malé fotovoltické elektrárne s výkonom do 10 kW alebo  porušovať zákon č. 609/2007 Z.z. tým, že sa neregistrujú a spotrebnú daň z výroby elektriny neodvádzajú, čo potvrdzuje skutočnosť, že Mesto Poprad je jediným z miest a obcí na Slovensku, ktoré je registrované colnými úradmi!

Skutočnosť, že Ministerstvom financií neboli indikované žiadne aplikačné problémy, je dôkazom, že reálny počet fotovoltických  elektrárni pripojených do distribučnej siete ZSE, SSE a VSD s výkonom nad 10 kW nezodpovedá počtu FVZ  registrovaných colnými úradmi, čím vzniká dôvodné podozrenie z daňových  únikov.

   Nie je totiž možné aby bolo Mesto Poprad,  ako potvrdzujú   oficiálne údaje Finančnej správy SR, jediným z miest a obcí na Slovensku, ktoré je ku dňu 16. 6. 2023 registrované ako  platiteľ spotrebnej dane z elektriny! 

Na základe poskytnutých informácii podľa infozákona som zistil, že  údaje uvedené na webovej stránke Finančnej správy SR nezodpovedajú skutočnému stavu počtu výrobcov elektriny s výkonom nad 10 kW pripojených do distribučnej siete na území SR.

Na porušovanie zákona č. 35/2019 Z.z. o finančnej správe  a daňové úniky som upozornil  finančnú správu v podnete zo dňa 2.7.2023 na ktorý som k dnešnému dňu nedostal odpoveď.

Pre Ministerstvo financií SR by preto nebol problém, vydať usmernenie  k   spornému ustanoveniu zákona č. 609/Z.z. tak, že prevádzkovateľ lokálneho zdroja bude vypočítavať a platiť spotrebnú daň namiesto dodávateľa elektriny len za odberné miesto kde je pripojené fotovoltické zariadenie – lokálny zdroj podľa § 4 b). zákona č. 309/2009 o podpore OZE.

Prial by som si veriť, že sa aj prakticky naplní  nedávne  vyhlásenie podpredsedu Smeru-SD Richarda Takáča, ktorý uviedol, že v prípade, že strana SMER – SSD bude súčasťou novej vlády po voľbách 30. septembra, spraví všetky kroky k tomu, aby sa zrušili všetky nezmyselné opatrenia. Každé vládne rozhodnutie, ktoré ovplyvňuje život v regiónoch, musí prejsť odbornou debatou, diskusiou s tými, ktorých sa priamo dotýka.

František Bednár

 

Ako prílohu pripájam:

Žiadosť o vyjadrenie k  povinnosti mesačne vypočítavať spotrebnú daň z elektriny spornou aplikáciou zákona č. 609/2007 Z.z. aj na tých odberných miestach kde nie je dodávaná elektrina vyrobená fotovoltickým zariadením

Urgencia vo veci  upozornenia na  daňové úniky na spotrebnej dani z elektriny a porušovanie zákona č. 35/2019 Z.z. o finančnej správe  zo dňa 2. 7. 2023

Hirmanova vyhláška č. 503/2022 neprináša spravodlivejšie rozúčtovanie nákladov za teplo ale naopak prehlbuje energetickú chudobu !

01.12.2023

Ako je zrejme z názvu blogu rozhodol som preto podať ministerke hospodárstva žiadosť o podanie návrhu novely zákona č. 657/2004 Z. z. Zákon o tepelnej energetike a vyhlášky Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 503/2022 Z.z. z 19. decembra 2022, ktorú v náväznosti na blog z januára 2022 ako doplnenie uverejňujem v plnom znení. Vážená pani ministerka [...]

VYSTRIEDA VLÁDU CHAOSU A NEKOMPETENCIE VLÁDA ZDRAVÉHO ROZUMU, KTORÁ UKONČÍ SVOJVÔĽU COLNÝCH ÚRADOV VOČI SAMOSPRÁVAM, KTORÉ V SNAHE ZNÍŽIŤ NÁKLADY INŠTALOVALI FOTOVOLTICKÉ ELEKTRÁRNE?

14.05.2023

O bizarnosti finančnej správy, aká neexistuje v žiadnom štáte EÚ, informoval portál FonTech v článku s názvom „Slovensko vytiahlo bizarnosť. Ak takto vyrábaš elektrinu cez fotovoltiku, musíš sa registrovať“ https://fontech.startitup.sk/slovensko-vytiahlo-bizarnost-ak-takto-vyrabas-elektrinu-cez-fotovoltiku-musis-sa-registrovat/a portál STATRITUP v článku [...]

BUDÚ BYROKRATI Z DISTRIBUČNÝCH SPOLOČNOSTI NA SLOVENSKU AJ NAĎALEJ BRZDIŤ ZAVÁDZANIE FOTOVOLTICKÝCH ELEKTRÁRNI? Žiadosť o podanie návrhu na novelizáciu zákona  o energetike a zákona  o podpore obnoviteľných zdrojov energie

07.04.2023

V úvode je potrebné pripomenúť, že každý ekonomicky svojprávny štát si ako oko v hlave chráni vlastnú energetiku bezpečnosť a strategické podniky medzi ktoré patria elektrárne preto nepripustí ich privatizáciu a predaj zahraničným spoločnostiam. Po najväčšej korupčnej kauze v histórii Slovenska s neslávne známym opičím názvom, ekonomickí reformátori [...]

EU Dollar Euro Parity Explainer

Dávaj a nič nepýtaj. Chceme „európske koláče”, ale bez (spolu)práce?

12.05.2024 18:00

Suverénna, demokratická a obranyschopná - takú chceme EÚ. Nezhodujeme sa však, či má byť aj silnejšia a jednotnejšia. Sú naše požiadavky na EÚ realistické? Zapojte sa do diskusie!

Epicentrum, zemetrasenie, prasklina, Taiwan

Zemetrasenie zasiahlo oblasť medzi Mexikom a Guatemalou, hlásia menšie škody

12.05.2024 17:54

Hypocentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,4 sa nachádzalo v hĺbke 75 kilometrov pod zemským povrchom.

parlament, NRSR

Hlas trvá na Rašim ako predsedovi parlamentu, KDH sa obáva neobsadenia postu

12.05.2024 14:40

Politici sa v diskusnej relácii vyjadrili aj k zmenám v RTVS.

František Bednár

Priniesol november 1989 skutočne slobodu a demokraciu?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 130334x
Priemerná čítanosť článkov: 4655x

Autor blogu

Kategórie