Založ si blog

Slovensko potrebuje namiesto vlády odborníkov vládu so sedliackym rozumom

Po  takmer štyroch rokoch chaosu a nekompetencie  verejnosť  očakáva, že  voľby 30. septembra prinesú namiesto prázdnych a jalových rečí o podpore  obnoviteľných zdrojov energie v čase energetickej krízy konečne aj reálne kroky k zrušenie nezmyselných  zákonov a nariadení. Ako som sa presvedčil naši „odborníci“, ktorí vystriedali rozpadnutú vládu Eduarda Hegera  v tomto smere zaujali polohu mŕtveho chrobáka a zo žiadosti a apelu na zdravý rozum  sa stalo len hádzanie hrachu o stenu.

Ukážkovým príkladom  legislatívneho nezmyslu a bizarnosti, o čom som podrobne písal v blogu s názvom, „Vystrieda vládu chaosu a nekompencie vláda zdravého rozumu…“, je zákon o spotrebnej dani z elektriny, konkrétne jeho aplikovanie na základe akéhosi metodického pokynu ministerstva financií ešte z roku 2007, podľa ktorého každý kto v snahe znížiť náklady za energie inštaloval fotovotlickú elektráreň s výkonom väčším ako 10 kW, má  povinnosť namiesto dodávateľa mesačne vypočítavať spotrebnú daň z elektriny aj na všetkých  odberných miestach, hoci tam  nie je dodávaná elektrina vyrobená fotovoltickým zariadením. Táto scestná legislatíva v praxi znamená, že mesto, ktoré má niekoľko sto odberných miest vrátane verejného osvetlenia čaká neskutočný nárast administratívy.

V praxi to vyzerá ale tak, že na to doplácajú len poctivé samosprávy, ktoré  fotovotlické zariadenie zaregistrujú na colnej správe tak ako sa to stalo v Poprade, kde je vyše 200 odberných miest. Tí ktorí sa na to vykašlú tento problém nemajú. Absurditu tohto chorého  systému, aký zrejme v EÚ nemá obdobu potvrdzuje paradox, že mesto Poprad bolo k 16. júnu 2023 jediným mestom na Slovensko, ktoré bolo registrované ako platca spotrebnej dane z elektriny. Paradoxne výška spotrebnej dane, ktorá je pre rok 2023 1,32 eur za MWh nedosahuje ani 5 eur.

Boj s byrokraciou je na Slovensku stále bojom s veternými mlynmi a vláda odborníkov ako potvrdzuje odpoveď ministerstva financií  nič relevantné okrem konštatovania, že sa tým bude zaoberať neurobila.

Ako potvrdzuje odpoveď generálnej prokuratúry č. 1GÚp 20/23/1000-7 zo dňa 31. 7. 2023 na žiadosť  o preskúmanie  rozporu  zákona o spotrebnej dani č. 609/2007 Z. z. so zákonom  o energetike č. 251/2012 Z.z. ministerstvo financií SR sa v stanovisku  doručenom generálnej prokuratúre k zásadnej otázke výkladu zákona o spotrebnej dani z elektriny nevyjadrilo.

Vládu odborníkov nezaujíma, že schizofrenický postup colných úradov sabotuje prechod na obnoviteľné zdroje tým, že kvôli neúnosnej byrokratickej záťaži núti daňové subjekty a najmä samosprávy, ktoré majú vysoký počet odberných miest, inštalovať len neefektívne malé fotovoltické elektrárne s výkonom do 10 kW alebo  porušovať zákon č. 609/2007 Z.z. tým, že sa neregistrujú a spotrebnú daň z výroby elektriny neodvádzajú, čo potvrdzuje skutočnosť, že Mesto Poprad je jediným z miest a obcí na Slovensku, ktoré je registrované colnými úradmi!

Skutočnosť, že Ministerstvom financií neboli indikované žiadne aplikačné problémy, je dôkazom, že reálny počet fotovoltických  elektrárni pripojených do distribučnej siete ZSE, SSE a VSD s výkonom nad 10 kW nezodpovedá počtu FVZ  registrovaných colnými úradmi, čím vzniká dôvodné podozrenie z daňových  únikov.

   Nie je totiž možné aby bolo Mesto Poprad,  ako potvrdzujú   oficiálne údaje Finančnej správy SR, jediným z miest a obcí na Slovensku, ktoré je ku dňu 16. 6. 2023 registrované ako  platiteľ spotrebnej dane z elektriny! 

Na základe poskytnutých informácii podľa infozákona som zistil, že  údaje uvedené na webovej stránke Finančnej správy SR nezodpovedajú skutočnému stavu počtu výrobcov elektriny s výkonom nad 10 kW pripojených do distribučnej siete na území SR.

Na porušovanie zákona č. 35/2019 Z.z. o finančnej správe  a daňové úniky som upozornil  finančnú správu v podnete zo dňa 2.7.2023 na ktorý som k dnešnému dňu nedostal odpoveď.

Pre Ministerstvo financií SR by preto nebol problém, vydať usmernenie  k   spornému ustanoveniu zákona č. 609/Z.z. tak, že prevádzkovateľ lokálneho zdroja bude vypočítavať a platiť spotrebnú daň namiesto dodávateľa elektriny len za odberné miesto kde je pripojené fotovoltické zariadenie – lokálny zdroj podľa § 4 b). zákona č. 309/2009 o podpore OZE.

Prial by som si veriť, že sa aj prakticky naplní  nedávne  vyhlásenie podpredsedu Smeru-SD Richarda Takáča, ktorý uviedol, že v prípade, že strana SMER – SSD bude súčasťou novej vlády po voľbách 30. septembra, spraví všetky kroky k tomu, aby sa zrušili všetky nezmyselné opatrenia. Každé vládne rozhodnutie, ktoré ovplyvňuje život v regiónoch, musí prejsť odbornou debatou, diskusiou s tými, ktorých sa priamo dotýka.

František Bednár

 

Ako prílohu pripájam:

Žiadosť o vyjadrenie k  povinnosti mesačne vypočítavať spotrebnú daň z elektriny spornou aplikáciou zákona č. 609/2007 Z.z. aj na tých odberných miestach kde nie je dodávaná elektrina vyrobená fotovoltickým zariadením

Urgencia vo veci  upozornenia na  daňové úniky na spotrebnej dani z elektriny a porušovanie zákona č. 35/2019 Z.z. o finančnej správe  zo dňa 2. 7. 2023

Hirmanova vyhláška č. 503/2022 neprináša spravodlivejšie rozúčtovanie nákladov za teplo ale naopak prehlbuje energetickú chudobu !

01.12.2023

Ako je zrejme z názvu blogu rozhodol som preto podať ministerke hospodárstva žiadosť o podanie návrhu novely zákona č. 657/2004 Z. z. Zákon o tepelnej energetike a vyhlášky Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 503/2022 Z.z. z 19. decembra 2022, ktorú v náväznosti na blog z januára 2022 ako doplnenie uverejňujem v plnom znení. Vážená pani ministerka [...]

VYSTRIEDA VLÁDU CHAOSU A NEKOMPETENCIE VLÁDA ZDRAVÉHO ROZUMU, KTORÁ UKONČÍ SVOJVÔĽU COLNÝCH ÚRADOV VOČI SAMOSPRÁVAM, KTORÉ V SNAHE ZNÍŽIŤ NÁKLADY INŠTALOVALI FOTOVOLTICKÉ ELEKTRÁRNE?

14.05.2023

O bizarnosti finančnej správy, aká neexistuje v žiadnom štáte EÚ, informoval portál FonTech v článku s názvom „Slovensko vytiahlo bizarnosť. Ak takto vyrábaš elektrinu cez fotovoltiku, musíš sa registrovať“ https://fontech.startitup.sk/slovensko-vytiahlo-bizarnost-ak-takto-vyrabas-elektrinu-cez-fotovoltiku-musis-sa-registrovat/a portál STATRITUP v článku [...]

BUDÚ BYROKRATI Z DISTRIBUČNÝCH SPOLOČNOSTI NA SLOVENSKU AJ NAĎALEJ BRZDIŤ ZAVÁDZANIE FOTOVOLTICKÝCH ELEKTRÁRNI? Žiadosť o podanie návrhu na novelizáciu zákona  o energetike a zákona  o podpore obnoviteľných zdrojov energie

07.04.2023

V úvode je potrebné pripomenúť, že každý ekonomicky svojprávny štát si ako oko v hlave chráni vlastnú energetiku bezpečnosť a strategické podniky medzi ktoré patria elektrárne preto nepripustí ich privatizáciu a predaj zahraničným spoločnostiam. Po najväčšej korupčnej kauze v histórii Slovenska s neslávne známym opičím názvom, ekonomickí reformátori [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

František Bednár

Priniesol november 1989 skutočne slobodu a demokraciu?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 129047x
Priemerná čítanosť článkov: 4609x

Autor blogu

Kategórie