Založ si blog

Trafená hus zagágala – alebo za koho kope Asociácia rozpočítavateľov tepla a vody Slovensko! Pomerové rozdeľovače nie sú certifikovaným meradlom tepla, preto by mala Generálna prokuratúra prešetriť či sa nejedná o podozrenie z podvodu so spôsobením škody veľkého rozsahu

Po medializácii  prípadov   spôsobených  vyhláškou  č. 503/2022 Z.z, ktorá  upravila spôsob rozpočítavania tepla v bytových domoch za rok 2023 sa ozvali samozvaní  odborníci a analytici,  ktorí majú výhrady k ministerkou Denisou Sakovou avizovanej novele kontroverznej vyhlášky.

V článku na objednávku  správcovskými spoločnosťami založenej Asociácie rozpočitávateľov tepla a vody ARTV, ktorý bol uverejnený v bulvárnej hlásnej trúbe finančnej skupiny Penta, Plus1deň, s názvom KONIEC nedoplatkov za teplo? Vláda chce zmenu! ANALYTICI odkazujú: Nový systém je dobrý. Prečo?“ odznela kritika k avizovanej novele vyhlášky.

Rovnako ladený článok z názvom  „Nové pravidlá rozpočítavania nákladov za teplo sa osvedčili, tvrdí asociácia“ bol uverejnený na webovom portály https://www.energie-portal.sk Bývalý  minister hospodárstva Karla Hirmana bol po uverejnení statusu  s názvom  „Hirmanova vyhláška  č. 503/2022 neprináša spravodlivejšie rozúčtovanie tepla ale naopak prehlbuje energetickú chudobu“  na  blogu Pravda,  upozorňovaný na nesúlad vyhlášky so zákonom o tepelnej energetike 657/2004 Z.z.  Preto existuje dôvodné podozrenie, že vyhlášku presadil  na základe objednávky lobistov –  dodávateľov tepla, ktorí dlhodobo zmenami zákonov eliminujú odpájanie sa od centrálnych zdrojov tepla.

Proklamované spravodlivé rozúčtovane tepla a motivácia k šetrení boli len zásterkou pre jej presadenie.  Jediné čo ľudí motivuje šetriť nie sú pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov (PRVN) ale permanentné zvyšovanie cien zemného plynu a tepla čo sa vystupňovalo po „geniálnom“ nápade západných elít odstrihnúť sa  od lacného ruského plynu.

Verejnosť by mala vedieť, že za ARTV Slovensko  stoja správcovské spoločnosti, ktoré si zo správy bytov urobili po novembri 1989 zárobkový podnik  a ich jediným zdrojom  príjmov sú poplatky vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Tvrdenia ich  „odborníkov“ a „analytikov“, ktorí sa na tvorbe vyhlášky podieľali, že nový systém je spravodlivejší a priniesol úsporu najmä seniorom a chudobným ľuďom je vrcholom pokrytectva. V skutočnosti sa jedná o sofistikované vyťahovanie peňazí z vreciek slovenských občanov legalizované legislatívou. Sú si totiž  dobre vedomí, že investovanie peňazí vlastníkov bytov a NP  do diaľkových odpočtov  PRVN je výhodné jedine pre nich. Potvrdzuje to cenová ponuka pre bytový s 51 bytmi v Prešove za 25 000 eur. Za tieto peniaze je výhodnejšie zriadiť si ohrev TÚV termosolárnym systém s tepelným čerpadlom, čo na rozdiel od inštalácie pomerových rozdeľovačov nákladov za teplo  prináša okamžité úspory.

Rovnako je potrebné povedať, že ARTV, ktorej členmi sú správcovské spoločnosti  nezastupuje koncových spotrebiteľov ale výlučne  svoje obchodné záujmy, pretože vlastníci bytov nie sú jej členmi. 

Všetky správcovské spoločnosti majú jedno spoločné. Zneužívajú, že ľudia bývajúci v bytových domoch vo väčšine prípadov nemajú samostatné Spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB) čo je pre nich najvýhodnejšie, pretože to málokto chce robiť. SVB  to musia riešiť mandátnou zmluvou so správcovskou spoločnosťou.

Skutočnou príčinou súčasných problémov je zavedenie systému rozúčtovania podľa plochy a vynucovaných  pomerových rozdeľovačov vykurovacích náklaodv na radiátoroch bytových domov a nebytových priestorov. Za zmenou tohto systému sú silné lobistické skupiny, pre ktoré je prioritný zisk, keďže v rámci Slovenska ide o miliónové sumy. Nikde na webe výrobcov PRVK som nenašiel certifikát ptvrdzujúci, že PRVK sú meradlom tepla uznaným Slovenským metrologickým ústavom. Z tohto dôvodu by to mala prešetriť Generálna prokuratúra SR,

Pre vysvetlenie je potrebné poukázať, že v minulosti rozúčtovanie tepla na ÚK a TÚV vo vlastnej réžii zabezpečovali bytové podniky a bytové družstvá, ktoré vznikli ešte v čase socializmu. Náklady na teplo ÚK sa jednoduchým spôsobom rozúčtovali podľa plochy a koeficientov pre znevýhodnené byty.  Po transformácii bytového hospodárstva a vzniku nových správcovských spoločností  sa zo správy bytov stal predmet podnikania.

Spotrebiteľom sa postupne okrem správy bytov začali navyšovať platby za dodávku tepla a jeho rozúčtovanie čo sa stalo predmetom zisku správcovských spoločnosti a ďalších subjektov s nimi prepojených, ktorými sú ?

1.      Výrobcovia s dodávatelia tepla a TÚV

2.      Spoločnosti, ktoré  za odplatu zmluvne zabezpečujú pre správcovské spoločnosti rozúčtovanie  tepla a TÚV

3.      Spoločnosti, ktoré inštalujú resp. vyrábajú pomerové vodomery a pomerové merače tepla prepojené so správcovskými spoločnosťami.

Uvedeným subjektom nikdy nešlo o spravodlivé rozúčtovanie nákladov za teplo. Výrobcovia a dodávatelia tepla, nemajú záujem okrem zopár výnimiek  znižovať cenu tepla  využívaním obnoviteľných zdrojov energie a je pre nich pohodlnejšie  zvyšovať cenu tepla.

Z tohto dôvodu lobujú  za  zmeny zákonov, ktoré eliminujú odpájanie sa od CZT vlastníkmi bytov, ktorí si v snahe znížiť náklady zriadili IZT. Ďalším dôvodom odpájania od CZT okrem vysokej ceny tepla je porušovanie štandardov kvality pri dodávke tepla a TÚV.

Vyhláška nezákonnou a neprípustnou retroaktivitou  a v rozpore s legislatívou EÚ na ochranu spotrebiteľa vymáha platby za teplo aj od vlastníkov bytov a nebytových priestorov s individuálnym zdrojom tepla  (IZT), ktorým nebolo žiadne teplo dodané,  čo je v nesúlade so zákonom o tepelnej energetike č. 657/2004 Z.z.  Retroaktivita je porušením zásad právneho štátu.

Ako uvádza Wikipédia  vyhláška (neoficiálne a staršie edikt) je na Slovensku všeobecne záväzný právny predpis vydávaný ministerstvami alebo ostatnými na to zmocnenými ústrednými orgánmi štátnej správy, a to na základe zákonov a v ich medziach. Je to právny predpis nižšej právnej sily ako je zákon (v užšom zmysle). Pokiaľ je vyhláška v rozpore so zákonom, platí to čo hovorí zákon.

Video: Doplácajú na novú vyhlášku https://www.youtube.com/watch?v=qhYyCRxKwmE

Paradoxne sa potvrdilo, že  príčinou sťažností a súdnych  sporov pre  neúmerne vysoké rozdiely pri rozúčtovaní tepla koncovým spotrebiteľom sa stali pomerové rozdeľovače  vykurovacích nákladov, ktoré presadili lobisti spolu so  zmenou zaužívaného, finančne výhodnejšie a jednoduchšieho výpočtu podľa podlahovej plochy  na výpočet  podľa základnej a spotrebnej zložky teda  podľa pomerových rozdeľovačov tepla inštalovaných na radiátoroch.  Vysoký pomer spotrebnej zložky podľa pomerových rozdeľovačov, ktorý si schvaľovali vlastníci v mylnej domnienke, že sa im znížia náklady na teplo bol len zámienkou pre  prijatie vyhlášky č. 503. Skutočným dôvodom bolo potrestať a domotivovať vlastníkov bytov a NP  odpojených od CZT, ktorý znehodnotili nehnuteľnosti. Nikto si nekúpi byt v ktorom okrem nákladov za IZT musí platiť aj za teplo z CZT, ktoré do bytu nebolo dodané!   Je potrebné uviesť, že v Rakúsku a Fínsku kde  inštalácia pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov  z čoho sa stal na Slovensku výnosný zárobkový podnik,  nie je vynucovaná štátom, tento problém neexistuje.

Video: Výpočet nákladov na teplo odborníci kritizujú https://www.youtube.com/watch?v=YSgcJ0SL7cE&t=2s

Vyhláška obmedzila vlastníkom bytov schvaľovať ľubovoľný pomer základnej zložky podľa plochy a spotrebnej podľa PRVN a stanovila ho na  60/40. Pomer podľa plochy sa však prakticky musel započítavať do výpočtu podľa plochy kvôli dodržaniu 2,5 násobnej najvyššej platby bytu za teplo, čím sa stal pomer schválený vlastníkmi irelevantným.

Je zrejme, že zásadným problémom  sú  pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov, ktoré znižujú energetickú efektívnosť a  finančne zaťažujú koncových odberateľov.

Návrat  k stavu pred účinnosťou vyhlášky 503 a zvyšovanie spotrebnej zložky opäť spôsobí  neúmerné rozdiely vo vyúčtovaní.

Riešenie  rozpočítavania tepla pre vlastníkov bytov a NP s individuálnom zdrojom tepla koeficientmi schvaľovanými vlastníkmi bytov  je opäť v rozpore s právom na ochranu spotrebiteľa, pretože sa budú vymáhať platby za teplo, ktoré nebolo dodané.  Rovnako vlastníci bytov a NP s IZT by mohli požadovať platby za prechodové teplo dodané do bytov s CZT.

Najspravodlivejším riešením je, aby sa pri dodávke tepla na ÚK , tak ako je to v prípade  TÚV, základná zložka  nerozpočítala  medzi konečných spotrebiteľov, ktorí sa odpojili od spoločných rozvodov ÚK  a pre novo odpojené byty a NP ak o tom rozhodnú  vlastníci bytov a NP.  Rozvody ÚK prechádzajúce cez byty  a NP s IZT by mali byť v tom prípade zaizolované a opatrené plombou. V súčasnosti neexistuje  vo vyhláške  možnosť o tom rozhodovať vlastníkmi. Týmto by zodpovednosť za spory ohľadom rozúčtovania a nedoplatky znášali výlučne vlastníci bytov a NP.

V súlade s ustanovením § 18 zákona č. 657/2004 Z.z. o tepelnej energetike by o inštalácii  pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov  a diaľkových odpočtoch mali rozhodovať výlučne vlastníci bytov a NP.  V prípade ak je ich inštalácia nákladná a neefektívna   mali by mať možnosť rozhodnúť  o vyúčtovaní tepla alternatívnym spôsobom, ktorým je jednoduchý a menej nákladný výpočet podľa plochy.

Základným princípom demokracie je totiž slobodné rozhodnutie a nie direktívny príkaz. Pokiaľ niekto chce investovať do inštalácie pomerových rozdeľovačov vykurovacívh nákladov a diaľkového odpočtu malo by to  byť jeho slobodné rozhodnutie.

Po nadobudnutí účinnosti vyhlášky sa stovky poškodených občanov a to nielen z radov tých, ktorí sú odpojení od centrálnej dodávky tepla obracajú na Energetickú ombudsmanku JUDr. Moniku Jankovičovú a Asociáciu na podporu obnoviteľných zdrojov energie. Pripravuje sa podanie žiadosti  ministerke hospodárstva  o pozastavenie účinnosti vyhlášky s požiadavkou  nového  rozúčtovania za rok 2023. V prípade neakceptovania žiadosti bude podaný hromadný návrh na vydanie neodkladného opatrenia s následnou žalobou proti štátu. Zároveň sa obrátia aj na Európsku komisiu.

Svetové združenie bývalých politických väzňov ponúklo poškodeným občanom členstvo v Sekcii podpory demokracie, ktorej členom sa  môže stať každý občan, ktorý podporuje demokraciu, dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd, dodržiavanie princípov právneho štátu,  právo na ochranu vlastníctva a je odporcom režimov, ktoré tieto práva upierajú.

  Týmto krokom budú mať  koneční spotrebitelia organizáciu, ktorá bude hájiť na rozdiel od ARTV Slovensko ich záujmy a práva.

František Bednár

predseda SZBPV  http://www.szcpv.org/

a súčasne podpredseda Asociácie na podporu OZE https://obnovitelnezdroje.eu/

Budú sa na cestovnom vlakom podieľať aj tí čo cestujú popri diaľnici autom?

Hirmanova vyhláška č. 503/2022 neprináša spravodlivejšie rozúčtovanie nákladov za teplo ale naopak prehlbuje energetickú chudobu !

01.12.2023

Ako je zrejme z názvu blogu rozhodol som preto podať ministerke hospodárstva žiadosť o podanie návrhu novely zákona č. 657/2004 Z. z. Zákon o tepelnej energetike a vyhlášky Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 503/2022 Z.z. z 19. decembra 2022, ktorú v náväznosti na blog z januára 2022 ako doplnenie uverejňujem v plnom znení. Vážená pani ministerka [...]

Slovensko potrebuje namiesto vlády odborníkov vládu so sedliackym rozumom

15.09.2023

Po takmer štyroch rokoch chaosu a nekompetencie verejnosť očakáva, že voľby 30. septembra prinesú namiesto prázdnych a jalových rečí o podpore obnoviteľných zdrojov energie v čase energetickej krízy konečne aj reálne kroky k zrušenie nezmyselných zákonov a nariadení. Ako som sa presvedčil naši „odborníci“, ktorí vystriedali rozpadnutú vládu Eduarda [...]

VYSTRIEDA VLÁDU CHAOSU A NEKOMPETENCIE VLÁDA ZDRAVÉHO ROZUMU, KTORÁ UKONČÍ SVOJVÔĽU COLNÝCH ÚRADOV VOČI SAMOSPRÁVAM, KTORÉ V SNAHE ZNÍŽIŤ NÁKLADY INŠTALOVALI FOTOVOLTICKÉ ELEKTRÁRNE?

14.05.2023

O bizarnosti finančnej správy, aká neexistuje v žiadnom štáte EÚ, informoval portál FonTech v článku s názvom „Slovensko vytiahlo bizarnosť. Ak takto vyrábaš elektrinu cez fotovoltiku, musíš sa registrovať“ https://fontech.startitup.sk/slovensko-vytiahlo-bizarnost-ak-takto-vyrabas-elektrinu-cez-fotovoltiku-musis-sa-registrovat/a portál STATRITUP v článku [...]

Libanon, izrael

Izraelský útok zabil vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu

03.07.2024 19:05

Hizballáh uviedol, že v reakcii na zabitie Násira vystrelili rakety na veliteľstvo izraelskej armády aj na leteckú základňu.

ústavný súd

Ústavný súd zrušil len malú časť zmien v trestnom práve. Verdikt padol po vyše štyroch mesiacoch

03.07.2024 18:18, aktualizované: 19:28

Pozastavené časti sa týkajú znižovania trestných sadzieb a skracovania premlčacích lehôt za niektoré trestné činy.

Jennie Carignanová

Kanadskú armádu po prvý raz povedie žena. Trudeau vyzdvihol jej kvality a vodcovstvo

03.07.2024 16:53

Pôsobila ako veliteľka vojenskej misie v Afganistane, Bosne a Hercegovine, Iraku a Sýrii.

seniorka, podvod

Slovensko zaplavili podvodné telefonáty v mene polície. Čo robiť v prípade prijatia hovoru?

03.07.2024 16:16

Prezrite si konkrétne telefónne čísla podvodníkov.

František Bednár

Priniesol november 1989 skutočne slobodu a demokraciu?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 136708x
Priemerná čítanosť článkov: 4714x

Autor blogu

Kategórie