Energetické nevoľníctvo a teplárenské výpalníctvo legalizované štátom alebo čo vám Radovan Potočár nikdy nepovie

Po „plyšovej revolúcii“ a zmene politického systému sme zdedili socialistickú koncepciu centrálneho tepelného hospodárstva so stratovými teplovodnými rozvodmi, čo  vzhľadom na lacný plyn z Ruska vtedy nikoho netrápilo. Dobré časy sa však skončili a zo štátneho  tepelného hospodárstva sa stal výnosný kapitalistický biznis.  Posadnutosť západu rozširovaním NATO o bývalé postkomunistické štáty priniesla vojnový konflikt na Ukrajine a ukončenie tranzitu ruskej ropy a zemného plynu cez Ukrajinu od roku 2025. Tento krok Ukrajiny hraničí s ohrozením energetickej bezpečnosti Slovenska a na zvýšenie nákladov za  dovoz doplatia v čase tzv. konsolidácie všetci slovenskí občania. Ostáva už len modliť sa, aby Izrael nezaútočil na ropné zariadenia v Iráne, čo by po zablokovaní Hormuzského prielivu  v čase ukončenia plošnej energopomoci vystrelilo ceny ropy a plynu na burze.

Teplárenský monopol  a ÚRSO na každé zvýšenie ceny energií reaguje vždy automaticky len zvýšením ceny tepla, pretože je to pohodlnejšie a jednoduchšie ako zmeniť socialistickú koncepciu centrálneho zásobovania teplom prechodom na obnoviteľné zdroje. Tak ako v rozprávke,  žili kráľ s kráľovnou až kým nepomreli, teplárenskí páni budú kúriť zemným plynom až kým nepomrú!

Tepelné hospodárstvo si rozvracať nedáme!

 Vysoko aktuálne je parafrázovanie gottwaldovského hesla „Republiku si rozvracať nedáme“ na tepelné hospodárstvo.   Zásadným problém  dodávateľov je cena tepla. Vo vyspelých štátoch  totiž náklady na energie netvoria vzhľadom na vyššie mzdy takú percentuálne vysokú položku ako na Slovensku.  Dodávatelia preto s nevôľou  reagovali na odpájanie sa vlastníkov bytov, ktorí  sa rozhodli znížiť náklady inštaláciou individuálneho zdroja tepla (IZT). Investícia sa pri cenách tepla z centrálneho zdroja tepla (CZT) vrátila v priebehu 2-3 rokov. Pre teplárenskú loby  je však každá ovečka, ktorá utečie z košiara ideologickým nepriateľom, ktorá im znižuje zisk. Podľa neoficiálnych údajov sa jedná o cca 30 000 bytov a nebytových priestorov.

Do roku 2014 bolo možné odpojiť od CZT celý bytový dom, čo bolo ekonomicky najvýhodnejšie. Teplárenská loby však presadila zmenu zákona, ktorá z dodávateľa tepla urobili účastníka stavebného konania. Týmto sa upevnil teplárenský monopol a koneční spotrebitelia sa stali energetickými nevoľníkmi.

Vtedajšie opozičné strany sa neúspešne obrátili  so sťažnosťou na Ústavný súd a neskôr presadili aspoň čiastkovú zmenu zákona č. 657/2004 Z.z. o tepelnej energetike,

  • ktorá  podľa § 20 ods. 4 umožňuje skončenia odberu tepla ak dodávateľ tepla dodáva menej ako 50 % tepla vyrobeného z obnoviteľných zdrojov energie a odberateľ zabezpečí dodávku tepla vyrobeného z obnoviteľných zdrojov energie v podiele o 20 % vyššom ako má súčasný dodávateľ tepla.
  • Zriadenie decentralizovaného zdroja je však  možné  podľa § 12 ods. 2 písm. len do výkonu 100 kW alebo ak decentralizovaný zdroj tepla využíva výlučne obnoviteľné zdroje energie alebo odpadové teplo.

Je zrejme len otázkou času, kedy súčasný predseda ÚRSO navrhne  ministerstvu hospodárstva zmenu zákona, ktorou sa odpájanie od CZT opäť obmedzí.

Je totiž všeobecne známe, že staronový predseda ÚRSO  je kritikom „zelenej politiky“ EÚ ako prezentoval  v rozhovore uverejnenom na webe InfoVojna, označovanom ako dezinformačný, ktorého stránka bola od marca do júna 2022 zablokovaná Národným bezpečnostným úradom ako škodlivý web na základe zákona o kybernetickej bezpečnosti,  https://www.infovojna.bz/article/video-sef-regulacneho-uradu-jozef-holjencik-rozhovor-anka-zitna-2024   Ministerstvo hospodárstva zrejme nemá problém, ak štátny zamestnanec resp. verejný funkcionár  publikuje na InfoVojne  označovanej ako konšpiračný web a v rozpore s programovým vyhlásením vlády o podpore obnoviteľných zdrojov  spochybňuje v čase zvyšovania ceny zemného plynu využitie obnoviteľných zdrojov.

Predseda ÚRSO, ktorý v roku 2017 musel odstúpiť z funkcie kvôli neprimeranému a necitlivému zvyšovaniu fixných platieb za elektrinu, s tichým  súhlasom ministerstva  presadil, že ÚRSO sa stáva ústredným orgánom, samozrejme s novými funkciami a platmi pre „svojich“ ľudí, ktorý preberá kompetencie Štátnej obchodnej inšpekcie čím je na mieste otázka objektivity a nezávislosti ak sťažnosť bude smerovať proti ÚRSO.  Takže  ako skončia  sťažnosti nespokojných odberateľov je už vopred známe.

  Zvyšovanie platieb za pripojenie fotovotliky do distribučnej siete, za rezervovanú kapacitu, zmenu jej  limitu z 20%  na 50% a fixné platby už aj za cenu vody, čo bude vianočným darčekom Jozefa Holjenčíka občanom, nemožno nazvať inak ako chronickou recidívou. Za koho kope predseda ÚRSO  je každému okrem ministerstva hospodárstva jasné.

 Teplárenská loby  sa však nezastavila ani pred výpalníckymi  praktikami ako zlikvidovať konkurenciu, ktorou sú vlastníci s individuálnym zdrojom tepla. Názornou ukážkou je vyhláška 503/2022 Z.z. ktorú podpísal bývalý minister hospodárstva Karel Hirman, podľa výpisu z OR SR prepojený s teplárenským holdingom, v čase kedy už bola vláda v demisii.

Touto vyhláškou  v prospech teplárenskej a tzv. „meračskej“ loby, spolupracujúcej so správcovskými spoločnosťami, zmenil podmienky rozúčtovania tepla za rok 2023 tak, že  prikazujú vlastníkom bytov s IZT zaplatiť za duplicitné a retroaktívne platby za nedodané, neobjednané a nemerané teplo do ich bytov, bez zmluvného vzťahu čo nemožno nazvať inak ako štátom legalizovaným výpalníctvom.

Je evidentné, že  prijatím vyhlášky ktorá  retroaktívne vynucuje platby za nedodané teplo od vlastníkov bytov IZT, ktorí pred jej účinnosťou  tieto platby za teplo v takej výške neplatili má za cieľ, aby sa títo vlastníci z dôvodu neprimerane vysokých nákladov opäť pripojili k CZT. (Výška neoprávnených platieb v niektorých prípadoch sa rovná alebo dokonca prekračuje náklady na vykurovanie bytov s individuálnym zdrojom tepla).

Vyhláška zároveň odrádza konečných spotrebiteľov, ktorým je dodávané teplo a teplá voda z CZT, aby sa z dôvodu sústavne sa zvyšujúcich nákladov za energie odpájali od CZT.

Karel Hirman, ktorý si môže podať ruku s Jozefom Holjenčíkom pretože obaja presadzujú záujmy energetických holdingov sa evidentne dopustil  konania, ktoré nesie všetky znaky trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.  Mafiánske skupiny v Taliansku môže len blednúť závisťou, pretože na Slovensku je možné cestou vyhlášok ako podzákonných predpisov  na objednávku podnikateľských skupín, okrádať a poškodzovať obyvateľov  legalizovane a tzv. „v súlade so zákonom“, pretože o prijatí vyhlášky nerozhodujú poslanci NR SR hlasovaním ale samotný štátny orgán, čo možno považovať sa  závažný problém porušovania princípov právneho štátu. Z tohto dôvodu bolo GP SR podané trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Koneční spotrebitelia  zobuďte !

Keďže ľudia na Slovensku závidia jeden druhému  aj rakovinu  rovnaký je aj vzťah  odberateľov tepla s CZT k výpalníctvu vlastníkov bytov s vlastným kúrením Hirmanovou vyhláškou. Na vysoké ceny tepla a neschopnosť výrobcov a  dodávateľov tepla znižovať ceny využitím obnoviteľných zdrojov energie doplácajú ale všetci.

Samozvaní energo-experti  vás permanentne udržujú v stave blaženej nevedomosti  a presvedčení o spravodlivom rozúčtovaní tepla. Nikdy vám preto nepovedia, že rozpočítavanie nákladov za teplo pomerovými rozdeľovačmi vykurovacích nákladov (PRVN), ktoré nikdy neboli, nie sú a ani nemôžu byť určeným meradlom tepla je štátom legalizovaný megapodvod ako je to podrobné uvedené v blogu s názvom https://fb102.blog.pravda.sk/2024/07/25/pomerove-rozdelovace-vykurovacich-nakladov-podvod-storocia-a-okradanie-legalizovane-statom/

   Jedine meranie tepla určeným meradlom v jednotke tepla, ktorou je kWh a nie pochybné dieliky PRVN umožní presné a férové fakturačné meranie aj pri spotrebnej zložke 90 %.

Názornou ukážkou vymývania mozgov truhlíka z EnergiePortálu – PR hlasnou trúbou  energomonopolov Radovana Potočára, ktorý má právo na exkluzivitu vo všetkých médiách, z ktorých sa niektoré dokonca honosia názvom verejnoprávne, je PR článok na objednávku s názvom „Rozdiely medzi bytmi sa môžu znovu zväčšiť. Ministerstvo chce zmeniť rozpočítavanie tepla“ https://www.energie-portal.sk/Dokument/rozpocitanie-vyuctovanie-naklady-teplo-vykurovanie-vyhlaska-novela-111134.aspx  Ako tvrdí tento univerzálny expert treba si zvyknúť na to, že citujem  „rozdiel medzi bytmi s najvyššími a najnižšími jednotkovými nákladmi na teplo nebude prevyšovať 2,5-násobok. Tento limit vychádza z fyzikálnych princípov a treba si zvyknúť, že toto je reálna maximálna miera úspory. V bytovom dome sa teplo šíri cez steny do chladnejších častí. Keď si radiátory vypnete, byt vám vykúria susedia“.

Každý inštalatér -kúrenár s učňovským vzdelaním by mu odporučil, aby sa priviazal k radiátoru v byte s uzatvorenými termostatickými hlavicami a pocítil aká bude teplota v byte. Prakticky sme to totiž skúsili v byte, ktorý bol v strede bytového domu a výsledok bol, že v ňom bola zima ako v psej búde.  Pána Potočára upozorňujem na to, že teplo podľa fyzikálnych zákonov prechádza obojsmerne teda aj z bytu vlastníkov s vlastným kúrením, ktorí si môžu zakúriť kedy chcú na rozdiel od svojich susedov pripojených k CZT.   Pýtam sa prečo v súvislosti s novelou vyhlášky účelovo uviedol vo svojom článku, že rozdiely môžu po novom prevýšiť 2,5-násobok bez toho, aby uviedol hodnotu akú navrhuje ministerstvo hospodárstva?  Zrejme ma čitateľov za hlupákov, ktorí si nedajú námahu, aby si tento údaj preverili. Zvýšenie po novom má byť 2,85 násobok čo je praktický zanedbateľná zmena, ktorá rozúčtovanie tepla ovplyvní minimálne.

Rady ako sa dostať z energetického nevoľníctva v čase zvyšovania cien energii:

  1. Využite jednu z mála pozitívnych zmien vo vyhláške č. 503/2022 Z.z., ktorá sa nemení ani po novelizácii. Podľa § 10. ods. 2  sa totiž už základná zložka nerozpočíta medzi konečných spotrebiteľov, ktorí sa odpoja od spoločných rozvodov teplej vody na základe rozhodnutia vlastníkov bytov a nebytových priestorov.  Podľa predošlej vyhlášky č. 240/2016 Z.z. bola základná zložka 20% z celkových nákladov na teplú vodu. Náklady na teplú vodu sa po zvýšení ceny vody dostávajú na úroveň nákladov za teplo a to je často polovica vašich celkových nákladov a čo bude pre vás podstatné nebude platiť za úniky a cirkulačné straty v rozvodoch teplej vody!  Bližšie informácie o tejto problematike nájdete v príspevku https://fb102.blog.pravda.sk/2024/08/08/je-najvyssi-cas-ziadat-nahradu-za-poskodzovanie-spotrebitelov-dodavatelmi-teplej-vody-pretoze-na-system-rozuctovania-a-straty-v-rozvodoch-doplacaju-konecni-spotrebitelia/ Kúpte si preto elektrický ohrievač vody napríklad Tatramat, alebo zásobník s tepelným čerpadlom Stiebel Eltron, ktorý je síce drahší ale investícia sa vám čoskoro vráti a úspory máte zaručené, na druhej strane váš dodávateľ má zaručené, že mu zisk klesne o polovicu.
  1. Od 1. januára 2025 podľa 38ae ods. 8 zákona č . 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike  je dodávateľ, ktorý dodáva teplo v teplej vode povinný merať množstvo dodanej teplej vody na odbernom mieste určeným meradlom. Doposiaľ to tak nebolo pretože vodomer spotreby teplej vody bol v  kotolni s výnimkou Domových odovzdávacích staníc a bytových domoch, ktoré o to požiadali na celom okruhu v zmysle § 17 ods. 1 písm. b zákona č. 657/2004 Z.z. Koeficient únikov a strát sa vypočítaval súčtom stavu na bytových pomerových meračoch TV a jeho porovnaním so stavom fakturačného vodomeru TV. Dovolím si silne zapochybovať, že táto zákonná požiadavka bude od 1. 1. 2025 dodávateľmi splnená! Vlastníci bytov by mali preto v tomto prípade ihneď podať  sťažnosť na dodávateľa pre porušenie povinností, ktorú mu ukladá zákon o tepelnej energetike.
  1. Ak máte to šťastie, že Vaše spoločenstvo vlastníkov bytov sa vie dohodnúť, zriaďte si vlastný ohrev teplej vody s termosolárnym systémom s tepelným čerpadlom v kombinácii s fofovoltickým zariadením. Možností je viac napr. TC vzduch -voda ak nemáte vhodnú strechu. V súčasnosti sa dotácia poskytuje aj bytovým domom. Resp. vzhľadom na rastúce ceny zemného plynu ak máte menší bytový dom a stačí vám výkon 100 kW zriaďte si aj vlastné vykurovanie.

Dúfajme, že Európska únia prehodnotí zákaz výroby plynových kotlov, čo vyznieva tragikomicky pretože Slovensko a Holandsko sú najviac plynofikovanými krajinami v Európe a všetky Centrálne zdroje majú primárne plynové kotly s veľkými výkonmi.  Plynové kotly majú stále svoje opodstatnite hlavne ako záložný zdroj. Na Slovensku totiž sotva možno očakávať, že pôjdeme cestou ako Fínsko, kde sa už o dva roky spúšťa do prevádzky najväčšiu kotolňa na svete s tepelným čerpadlom o výkone 100 MWh s elektrickým záložným zdrojom 50 MWh, ktorá bude dodávať teplo a teplú vodu 30 000 bytom.

 František Bednár

Bude zákon o spotrebnej dani z elektriny v súlade s inými zákonmi a zdravým rozumom alebo budeme platiť spotrebnú daň aj z výroby zaváranín, klobás a vína?

23.09.2024

Ministerstvo financií pripravuje novelu zákona o spotrebnej dani, ktorá odstráni nadbytočnú administratívnu záťaž prevádzkovateľov fotovoltických tzv. lokálnych zdrojov s výkonom nad 50 kW Na rozdiel od bývalej vlády Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického prejavilo záujem o riešenie problému spotrebnej dane z elektriny v súvislosti s podaním [...]

Pán premiér, vo verejnom záujme iniciujte odvolanie antisociálneho predsedu ÚRSO Holjenčíka!

13.09.2024

Otvorený list- Pani ministerka hospodárstva zrušte antisociálne ustanovenia vyhlášky ÚRSO Otvorený list Vážený pán premiér vedzte, že nepatrím medzi podporovateľov politických strán, ktoré by neváhali zatiahnuť Slovensko do vojny s Ruskom. V roku 2016 ste po niekoľkonásobnom zvýšení distribučných poplatkov za ističe vtedajším predsedom ÚRSO Jozefom Holjenčíkom [...]

Je najvyšší čas žiadať náhradu za poškodzovanie spotrebiteľov dodávateľmi teplej vody, pretože na systém rozúčtovania a straty v rozvodoch doplácajú koneční spotrebitelia!

08.08.2024

Doplnenie k Návrhu na vyriešenie situácie po nadobudnutí účinnosti Vyhlášky č. 503/2022 Z. z. zo dňa 10.08.2024 podaný ministerke hospodárstva SR Na podozrenie z podvodného konania som upozornil v blogu s názvom. „Pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov = podvod storočia a okrádanie legalizované štátom“. [...]

Kukláč

Lovci lebiek v rekordne krátkom čase zadržali v Medzeve mladého muža, na ktorého bol vydaný európsky zatykač

18.10.2024 22:22

Cieľoví pátrači len dva dni od obdržania európskeho zatykača vypátrali 27-ročného Pavla B.

Ladislav Ballek Maryam Marashi

Slovensko cez mimovládku pomáha afganským utečencom v Iráne. "Reťaz nádeje" už pomohla tisíckam detí

18.10.2024 20:04

Organizácia vo svojej nemocnici od roku 2007 hospitalizovala už 16-tisíc detí.

Kamil Šaško

Minister Šaško sa obáva, že môže o vyrokované peniaze prísť. PS: Vo funkcii začína vydieraním lekárov

18.10.2024 18:31, aktualizované: 18:38

Ponuka rastu platov zdravotníkov, ktorú minister predstavil, je podľa neho férová. Zopakoval, že je finálna.

lesby, homosexuáli

Poľská vláda navrhuje registrované partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia

18.10.2024 18:06

Podľa poľskej ministerky pre rovnosť Katarzyny Kotulovej ide o "historický deň".

František Bednár

Priniesol november 1989 skutočne slobodu a demokraciu?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 152444x
Priemerná čítanosť článkov: 4484x

Autor blogu

Kategórie