Založ si blog

Pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov = podvod storočia a okrádanie legalizované štátom

Podanie podnetu Generálnemu prokurátorovi  SR pre podozrenie z organizovaného podvodu a podozrenie z prijatia vyhlášky č. 503/2022 Z.z., za základe objednávky lobistických skupín

Návrh na vyriešenie situácie po nadobudnutí účinnosti Vyhlášky č. 503/2022 Z. z. podaný ministerke hospodárstva

 

Ako sa dajú na Slovensku zarobiť milióny ak už nie miliardy?  Jednoducho, stačí mať správne kontakty medzi blízkymi politikmi a poslancami NR SR, ktorí schvália vyhlášky a zákony tak, aby sa podvádzalo a okrádalo v súlade so zákonom. Následne pomocou spriaznených a kúpených médií ovečky presvedčiť, aby sa dali dobrovoľne ostrihať pretože je im ponúknuté  najlepšie riešenie  ako ušetriť na nákladoch za teplo.  O niečom podobnom môžu mafiánske zoskupenia v zahraničí len snívať. 

Najvyššiu položku nákladov tvoria náklady za energie a dodávku tepla z čoho sa stal po novembri 1989 lukratívny biznis.  Potom čo sa štát zbavil zodpovednosti za správu bytov ich prevodom do súkromného vlastníctva sa ako huby po daždi vyrojili správcovské spoločnosti, ktoré zneužívajú, že väčšina Spoločenstiev vlastníkov bytov  (SVB) nemá človeka, ktorý by bol ochotný robiť správu bytového domu vo vlastnej réžii, tak ako je tomu v prípadoch samostatných SVB, ktoré neriešia nezmyselné vyhlášky ale konajú v prospech vlastníkov bytov.

Spotrebiteľom sa postupne okrem správy bytov začali navyšovať platby za dodávku tepla a jeho rozúčtovanie čo sa stalo predmetom zisku správcovských spoločnosti a ďalších subjektov s nimi prepojených, ktorými sú ?

  1. Výrobcovia s dodávatelia tepla a TÚV
  2. Spoločnosti, ktoré  za odplatu zmluvne zabezpečujú pre správcovské spoločnosti rozúčtovanie  tepla a TÚV
  3. Spoločnosti, ktoré inštalujú resp. vyrábajú pomerové vodomery a pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov (PRVN) tepla prepojené so správcovskými spoločnosťami.

Uvedeným subjektom nikdy nešlo o spravodlivé rozúčtovanie nákladov za teplo. Výrobcovia a dodávatelia tepla, nemajú záujem okrem zopár výnimiek  znižovať cenu tepla  využívaním obnoviteľných zdrojov energie a je pre nich pohodlnejšie  zvyšovať cenu tepla.

Z tohto dôvodu lobujú  za  zmeny zákonov, ktoré eliminujú odpájanie sa od centrálneho zdroja tepla (CZT) vlastníkmi bytov, ktorí si v snahe znížiť náklady zriadili individuálny zdroj tepla (IZT).

Jednoduchý spôsob rozúčtovania tepla podľa plochy bytu sa zmenil na dvojzložkový so zavedením inštalácie  tzv. pomerových rozdeľovačoch vykurovacích nákladov (PRVN) na radiátoroch a super biznis bol na svete. Ľudia si priplatili za rozúčtovanie nákladov, ktoré už nerobila ich správcovská spoločnosť vo vlastnej réžii ale tretí subjekt.

Naši obchodní géniovia  si boli pritom veľmi dobre vedomí, že merať teplo v zmysle zákona  a hlavne spravodlivo je možné len k tomu určeným meradlom prietoku a teploty inštalovaným tak ako termostatická hlavica na prívodnom potrubí, čo by však predstavovalo zvýšenie finančných  nákladov.

Je najvyšší čas, povedať, že zásadný rozdiel medzi PRVN a meračom tepla je v tom, že merač tepla po uzatvorení ventilu alebo termostatickej hlavice na prívodnom potrubí ÚK okamžite prestane merať teplo, pretože sníma aj prietokPRVN však sníma teplotu aj po uzatvorení prívodu ÚK až dovtedy kým radiátor nevychladne čo zotrvačnosťou trvá najmä pri starších liatinových radiátoroch dlhší čas!

A čo je podstatné, medzinárodnou mernou jednotkou množstva tepla je kWh (kilowatthodina), ktorá nahradila mernú jednotku GJ(Gigajoule) K tejto zmene pristúpil aj ÚRSO z dôvodu harmonizácie technických jednotiek vo všetkých energetických odvetviach, ako aj v rámci štátov Európskej únie výnosom ÚRSO č. 6/2008.

PRVN nemôžu byť meračmi tepla pretože dieliky podľa ktorých sa fakturuje odobraná tepelná energia niesu mernými jednotkami podľa medzinárodnej sústavy SI. Preto podľa metrologického zákona nemôžu byť považované za určené meradlo, ktorého presnosť sa dá overovať! PRVN sú asi takými meračmi tepla ako keď kravské lajno o sebe vyhlási, že je torta. To sme na Slovensku naozaj tak hlúpi, že sme im tento podvod zhltli aj s navijakom? PRVN poškodzujú záujmy fyzických osôb, právnických osôb alebo spoločnosti a sú v rozpore so zákonom na ochranu spotrebiteľov, nakoľko spotrebiteľ má platiť len za to, čo mu je presne odmerané alebo odvážené – dieliky a koeficienty nie sú hodnovernými jednotkami, aby sa podľa nich mohlo fakturovať.

Vodomer, plynomer a elektromer sú určenými meradlami, ktoré nie sú vlastníctvom vlastníka bytu a za ich prevádzku je zodpovedná distribučná spoločnosť.  Preto si vymysleli sofistikovanú a podvodnú  habaďúru s PRVN  a všetky náklady na  inštaláciu preniesli na vlastníka bytu, vrátane nákladov za vodomery SV a TÚV, ktoré na rozdiel od PRVN sú certifikovanými pomerovými určenými meradlami.

Tak ako sa žaba v hrnci so studenou vodou postupne a postupne uvarí  bez toho, aby z hrnca vyskočila podarilo sa im dokonale ľudí presvedčiť, aby uverili, že majú na radiátoroch niečo čo meria teplo naivne si mysliac, že sa tým znížia celkové náklady  bytového domu  a  ešte si tento super podvod aj sami zafinancovali.

Ako potvrdzuje  stanovisko Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky  č. ÚNMS/03507/2024-110-010180/2024 zo dňa 11.7.2024, pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov, ktoré sa montujú na radiátoroch v bytoch v Slovenskej republike, nie sú určenými meradlami v zmysle vyhlášky Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky č. 161/2019 Z.z. o meradlách a metrologickej kontrole v znení vyhlášky č. 346 /2022 Z.z. a z tohto dôvodu nepodliehajú podľa zákona č. 157/2018 o metrológii v znení neskorších predpisov.

Uvedené stanovisko doplňujem, že Slovenský metrologický ústav na žiadosť o poskytnutie informácii podľa infozákona, či pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov sú považované za určené meradlá podliehajúce posúdeniu zhody v zmysle zákona č. 56/2018 Z.z. o posudzovaní  zhody výrobku a  sprístupňovaní určeného výrobku na trhu, v rozhodnutí  č. SMÚ/ADM/2024/00296-001155 zo dňa 24. 7. 2024 uviedol, že po preskúmaní predmetnej žiadosti zistil, že ako povinná osoba podľa § 2 zákona č. 211/2000 Z. z. uvedené informácie nemôže poskytnúť, nakoľko ide o informácie, ktoré nie sú k dispozícii.

Z uvedeného logicky vyplýva, že PRVN  nemôžu byť použité ako určené meradla tepla pre  fakturačné účely.  PRVN  je totiž obyčajný teplomer vyrobený v Čine za pár eur ku ktorému za účelom zisku  pridali rozhranie na diaľkový prenos údajov cez internet alebo mobilnú sieť, aby zarobili na nákladnej inštalácii diaľkového prenosu odpočtov a  super biznis bol na svete.

Na základe rokovania energetickej ombudsmanky  vo veci pripomienok k návrhu na novelizáciu vyhlášky č. 503/2022 Z.z. bol  okrem iného podaný návrh, aby sa rozúčtovanie tepla   namiesto pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov mohlo vykonávať na základe rozhodnutia vlastníkov bytov  výlučne  určenými meradlami tepla.  Z tohto dôvodu navrhneme, aby bola vyhlásená verejná súťaž na výrobu certifikovaného merača tepla v kombinácii s termostatickou hlavicou inštalovanou na prívodnom potrubí vykurovacieho telesa, čím by sa by sa zabezpečilo správne meranie tepla a zabránilo špekuláciám s výmenou radiátorov bez PRVN a podobným praktikám na ovplyvňovanie  nákladov za teplo. Ak sa na Slovensku nájde výrobca schopný za rozumnú cenu vyrobiť merač tepla kombinovaný s termostatickou hlavicou bude nutné tento produkt ochrániť patentom, pretože Slovensko sa stane svetovým lídrom v inovácii meracej a regulačnej techniky a predbehne aj Dánsko, ktorého lobisti presadili smernicu   EÚ č. 2018/2002 o zvýšení energetickej efektívnosti. Ak to neurobíme, je otázkou času kedy to urobí Čína, ktorá sa stáva najväčším exportérom vo všetkých priemyselných odvetviach.

Vo verejnom záujme preto podávam podnet pre podozrenie z trestného činu dlhodobo organizovaného sofistikovaného podvodu so spôsobením škody veľkého rozsahu občanom bývajúcim v bytových domoch  vynucovanou inštaláciou PRVN na ich vlastné náklady, ktoré nie sú určenými meradlami tepla  v zmysle   slovenskej legislatívy pretože  PRVN nemerajú teplo snímaním  teploty prívodu ÚK a prietoku ako určené meradlá ale snímajú len teplotu radiátora.  Navyše snímanie teploty radiátora PRVN sa dá neoprávnenými zásahmi koncových spotrebiteľov ovplyvňovať.  Z tohto dôvodu nemôžu byť použité ako relevantné meradlá pri fakturácii dodaného tepla. Magazín Energia č.1/2003 v článku z názvom „Pomerové rozdeľovanie nákladov na vykurovanie bytov=dotácie pre susedov?“, na základe analýzy upozorňoval už v roku 2003, že pri rozpočítavaní nákladov za teplo podľa fakturačného meradla na päte domu, ak je pomer veľkosti podlahovej plochy  nižší ako pomer podľa pomerového rozdeľovača vykurovacích nákladov vzniká rozdiel, ktorý je v rozpore so základnými fyzikálnymi zákonmi. Podstatnú úlohu hrá práve tento pomer.  Napriek týmto upozorneniam ministerstvo hospodárstva  neprijalo  žiadne opatrenia, ktoré by zabránili poškodzovaniu koncových spotrebiteľov. 

Ako potvrdzujú v súčasnosti medializované informácie jedným z dôvodov prijatia vyhlášky č. 503/2002 Z.z. bolo, že podľa analýz  pomerové rozdeľovače spôsobili   fyzikálnu anomáliu a  nespravodlivé enormné troj, päť aj deväť násobné rozdiely v platbách až v 70 percentách bytových domov. Novela vyhlášky mala tento problém riešiť len zvýšením podielu vyúčtovania nákladov za teplo podľa plochy, čo preukázateľne dokazuje, že vynucovanie povinnosti inštalácie PRVN pre bytové domy s plochou väčšou ako 500 m2 na vlastné náklady koncových spotrebiteľov vykazuje znaky úmyselného sofistikovaného podvodného konania a nekalých obchodných praktík.

Už od začiatku boli   koncoví spotrebitelia uvedení  v omyl, že PRVN sú meračmi tepla, ktoré majú zabezpečiť spravodlivé a férové rozúčtovanie tepla.

Trestný čin podvodu je vymedzený v § 221 zákona č. 300/2005 (Trestný zákon) ako úmyselné konanie pri ktorom niekto obohatí seba alebo iného na škodu cudzieho majetku tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku škodu. Bez akýchkoľvek pochybnosti je preukázateľné, že na inštalácii  PRVN sa za účelom zisku  obohacujú  podnikateľské subjekty, ktoré PRVN inštalujú  po vzájomnej dohode so správcovskými spoločnosťami vo veľkom rozsahu v rámci Slovenskej republiky na úkor vlastníkov bytov a NP.

Náklady na Inštaláciu PRVN a najnovšie  už aj ich diaľkového odpočtu vrátane   spracovania údajov a prevádzkových nákladov tzv. servisu meracej a regulačnej techniky (MART) musia znášať koncoví spotrebitelia, čím dochádza v rámci Slovenskej republiky k škode veľkého   rozsahu spôsobenej koncovým spotrebiteľom.

Postupom správcovských spoločností dochádza k svojvoľnému výkladu Smernice  EÚ č. 2018/2002 o zvýšení energetickej efektívnosti, ktorej cieľom podľa článku 25 malo byť zníženie výdavkov spotrebiteľov za energiu.

Správcovské spoločnosti smernicu zneužívajú v rozpore s článkom 24 v ktorom sa uvádza, citujem: „Približne 50 miliónov domácností v Únii je postihnutých energetickou chudobou. Opatrenia energetickej efektívnosti musia preto byť ústredným prvkom každej nákladovo efektívnej stratégie na riešenie energetickej chudoby a zraniteľnosti spotrebiteľov, pričom dopĺňajú politiky sociálneho zabezpečenia na úrovni členských štátov. S cieľom zabezpečiť, aby opatrenia v oblasti energetickej efektívnosti významne znížili energetickú chudobu nájomníkov, mala by sa vziať do úvahy nákladová efektívnosť takýchto opatrení, ako aj ich cenová dostupnosť pre vlastníkov nehnuteľností a nájomníkov, pričom na úrovni členských štátov by mala byť pre takéto opatrenia zaručená primeraná finančná podpora“.

Správcovské spoločnosti vedome ignorujú skutočnosť, ako potvrdzuje stanovisko Ministerstva hospodárstva zo dňa 8.2.2024, že povinnosť inštalácie pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov je upravená v článku 9b ods. 1 Smernice Európskeho parlamentu a rady (EÚ) 2018/2022 z 11.12.2018 o energetickej efektívnosti, ktorá umožňuje využiť iný nákladovo efektívny spôsob merania. Predmetná Smernica bola transponovaná do národnej legislatívy v § 18 ods. 4 písm. a) č. 3 zákona č. 657/2004 Z. z. na základe ktorého je umožnené využiť alternatívny nákladovo efektívny spôsob merania spotreby tepla, ak obstaranie určených meradiel alebo pomerových rozdeľovačov vykurovacích nákladov nie je nákladovo efektívne.

Nepriamym nátlakom správcovských spoločností o povinnosti inštalácie diaľkového odpočtu PRVN sa dosiahol v rozpore so smernicou EÚ presný opak-zvýšenie nákladov a  prehĺbenie energetickej chudoby, ktorej definícia na Slovensku ešte stále nebola  legislatívne stanovená. Z tohto dôvodu sa OZ Energetický Ombudsman, APOZE a Sekcia podpory demokracie a dodržiavania základných ľudských práv obrátia na novozvolených poslancov EP a Európsku komisiu so sťažnosťou pre porušovanie zásad právaného štátu.

Dôkaz:

  1. stanovisko Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky č. ÚNMS/03507/2024-110-010180/2024 zo dňa 11.7.2024
  2. stanovisko Slovenského metrologického inšpektorátu zn. 151/600/2004 zo dňa 15.7.2004
  3. vyjadrenie Štátnej energetickej inšpekcie zn. 509/2100/2006 zo dňa 28.2.2006
  4. stanovisko Ing. Ivana Mikuleckého Csc. Slovenská legálna metrológia z augusta 2003

ďalšie dôkazy predloží  JUDr. Monika Jankovičová, OZ Energetický Ombudsman, Pod Zečákom 1, 841 03 Bratislava  email:  energeticky.ombudsman@gmail.com

Vyhláška Ministerstva hospodárstva č. 503/2022 Z.z.  je preukázateľne v nesúlade  so zákonom č. 657/2004 Z.Z.  o tepelnej energetike, pretože od jej účinnosti  dňa 1. 1. 2023 retroaktívne vymáha platby za nedodané teplo od vlastníkov bytov a nebytových priestorov (ďalej len koncoví spotrebitelia)  s individuálny zdrojom tepla (ďalej len IZT) na základe fiktívnych odhadov  tzv. prechodového tepla a pomerov základnej a spotrebnej zložky, čím ich diskriminuje voči koncovým spotrebiteľom  s centrálnym zdrojom tepla (ďalej len CZT).

          Existuje dôvodné podozrenie, že bývalý minister hospodárstva Karel  Karel Hirman, podpísaný pod vyhláškou č. 503/2022 Z.z., vyhlášku presadil za základe objednávky lobistických skupín prepojených s monopolnými dodávateľmi tepla, ktorí sa týmto dlhodobo snažia zabrániť a domotivovať vlastníkov bytov a NP, aby sa odpájali od CZT.  Dokazuje to samotná vyhláška, ktorá retroaktívne  vynucuje platby za teplo aj od vlastníkov bytov a NP s IZT.

Poukazujem na skutočnosti nepriamo potvrdzujúce nehodnovernosť  Karla Hirmana, ktorý  bol pred rokom 1989  ako študent   2x evidovaný Štátnou bezpečnosťou, záznam dôverník  krycie meno „Karel“ krajská správa ŠtB Košice reg. číslo 20606 a reg. č. 36140 .  Bol preverovaný a ako študent vyslaný na Ruskú štátnu univerzitu nafty a plynu Ivana Michajloviča Gubkina

V čase lustrácii v 90 rokoch, kedy sondoval situácii vo  VPN  Košiciach si  pamätníci pamätajú ako sa údajne vyjadril na otázku jedného z nich, ako je možné že už ako 18-19 ročný bol dôverníkom ŠtB  a či to nebol dobrý  začiatok k jeho kariére,  citujem,…“ ty keď tam nie si, tak potom si sprostý, lebo eštebáci  len schopných ľudí potrebovali pre spravodajské služby…“

Po skončení štúdia pracoval ako korešpondent Českej tlačovej kancelárie a neskôr ako manažér zahraničného obchodu v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, k čomu využíval svoje kontakty z čias bývalého ZSSR  a preto sa  dobre orientoval vo vzťahoch na tranzit plynu a ropy z Ruska, čo nevadilo bývalej tzv. pravicovej vláde Igora Matoviča a Eduarda Hegera,, ani býv. prezidentke pri jeho nominácii do funkcie ministra hospodárstva.

Generálna prokuratúra by mala byť tak ako prokuratúry v zahraničí garantom ochrany vlastníckych práv občanov, ktorých nehnuteľnosti boli znehodnotené aplikáciou vyhlášky č. 503/2022 Z.z.,  a ich práv na ochranu práv spotrebiteľa.

Vynucovanou inštaláciou finančne nákladných diaľkových odpočtov PRVN vznikla občanom Slovenska škoda, ktorú by si mali v lehote 3 rokov vymáhať od správcovských spoločností.  (Náklady na inštaláciu diaľkového odpočtu podľa cenovej ponuky jednej zo správcovských spoločností pre 50 bytový dom predstavujú 25 000 eur).

Ako potvrdzujú  odmietnutia podnetov v časti podnetu týkajúceho sa  nesúladu vyhlášky č. 503/2022 Z.z. so zákonom o tepelnej energetike č. 657/2004 Z.z. v prílohe, prokurátor GP SR JUDr.  Oliver Fecsu, postupoval jednostranne vychádzajúc výlučne len zo súčasného znenia vyhlášky  č. 503/2022 Z.z., ktorej zmenu už avizovalo ministerstvo hospodárstva. Jeho odbornosť spochybňuje skutočnosť, že nebral v úvahu zákon o metrológii a zákon na ochranu práv spotrebiteľa.  Žiaľ súčasná prax často potvrdzuje, že prokuratúra chráni obchodné záujmy tých, ktorí tieto práva porušujú. V prípade zamietnutia podania preto využijem všetky dostupné právne prostriedky na dosiahnutie ochrany ústavných práv, vrátane podania ústavnej sťažnosti a sťažnosti podanej pre porušenie dohovoru o ochrane základných ľudských práv a slobôd.

Dôkaz:

  1. Oznámenia o odložení podnetov v časti podnetu týkajúceho sa  nesúladu vyhlášky č.503/2022 Z.z. so zákonom o tepelnej energetike
  2. Príspevok uverejnený na blogu denníka Pravda s názvom „Trafená hus zagágala – alebo za koho kope Asociácia rozpočítavateľov tepla a vody Slovensko! Pomerové rozdeľovače nie sú certifikovaným meradlom tepla, preto by mala Generálna prokuratúra prešetriť či sa nejedná o podozrenie z podvodu so spôsobením škody veľkého rozsahu“

https://fb102.blog.pravda.sk/2024/07/01/trafena-hus-zagagala-alebo-za-koho-kope-asociacia-rozpocitavatelov-tepla-a-vody-slovensko/

 

František Bednár

 

Je najvyšší čas žiadať náhradu za poškodzovanie spotrebiteľov dodávateľmi teplej vody, pretože na systém rozúčtovania a straty v rozvodoch doplácajú koneční spotrebitelia!

08.08.2024

Doplnenie k Návrhu na vyriešenie situácie po nadobudnutí účinnosti Vyhlášky č. 503/2022 Z. z. zo dňa 10.08.2024 podaný ministerke hospodárstva SR Na podozrenie z podvodného konania som upozornil v blogu s názvom. „Pomerové rozdeľovače vykurovacích nákladov = podvod storočia a okrádanie legalizované štátom“. [...]

Trafená hus zagágala – alebo za koho kope Asociácia rozpočítavateľov tepla a vody Slovensko! Pomerové rozdeľovače nie sú certifikovaným meradlom tepla, preto by mala Generálna prokuratúra prešetriť či sa nejedná o podozrenie z podvodu so spôsobením škody veľkého rozsahu

01.07.2024

Po medializácii prípadov spôsobených vyhláškou č. 503/2022 Z.z, ktorá upravila spôsob rozpočítavania tepla v bytových domoch za rok 2023 sa ozvali samozvaní odborníci a analytici, ktorí majú výhrady k ministerkou Denisou Sakovou avizovanej novele kontroverznej vyhlášky. V článku na objednávku správcovskými spoločnosťami založenej Asociácie [...]

Hirmanova vyhláška č. 503/2022 neprináša spravodlivejšie rozúčtovanie nákladov za teplo ale naopak prehlbuje energetickú chudobu !

01.12.2023

Ako je zrejme z názvu blogu rozhodol som preto podať ministerke hospodárstva žiadosť o podanie návrhu novely zákona č. 657/2004 Z. z. Zákon o tepelnej energetike a vyhlášky Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 503/2022 Z.z. z 19. decembra 2022, ktorú v náväznosti na blog z januára 2022 ako doplnenie uverejňujem v plnom znení. Vážená pani ministerka [...]

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v Pásme Gazy

07.09.2024 15:24

Počas útoku zahynulo najmenej osem ľudí a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Handlová Fico

Podľa Fica to vyzerá tak, že buď bude šéfom parlamentu Danko, alebo ostane Žiga

07.09.2024 13:15, aktualizované: 14:12

Premiér sa vyjadril aj k odvolávaniu podpredsedu NR SR Šimečku z funkcie a prezradil aj to, či po atentáte uvažoval o odchode z politiky.

zaniknutý kostol, Ostrá Lúka

Pod zemou našli archeológovia vzácny kostol. Skrytý tam bol takmer tristo rokov

07.09.2024 11:00

Zhorel pred stáročiami a ľudia naň zabudli. Kostol Zjavenia Pána sa premenil na sutiny zarastené vegetáciou. Takto zostal „ležať“ bez povšimnutia, až kým sa oň nezačali zaujímať archeológovia.

František Bednár

Priniesol november 1989 skutočne slobodu a demokraciu?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 144503x
Priemerná čítanosť článkov: 4661x

Autor blogu

Kategórie