Založ si blog

Čo je dovolené popradskému primátorovi Švagerkovi nie je dovolené somárovi ! Alebo The show must go on – čiže kšefty musia pokračovať !

Po škandále predražených toaliet a nepríjemnou správou hlavnej kontrolórky majú popradskí radní opäť hlavu v smútku. V čase rozbehnutých veľkých kšeftov a blížiacich sa volieb do VÚC im navaril horúcu kašu samotný primátor Švagerko, ktorý si už vo svojej bohorovnosti, potom čo v snahe poistiť sa, začal zamestnávať na Mestskom úrade príbuzných ľudí z prokuratúry a súdu, začal namýšľať, že si môže jazdiť veselo, na rozdiel od ostatných vodičov, pod vplyvom alkoholu. Čo ale čert nechcel, našli sa policajti, ktorým nafúkal pri cestnej kontrole vyše jedno promile.

http://www.ta3.com/clanok/1111026/popradsky-primator-sa-ocitol-v-rukach-policajtov-soferoval-opity.html

Každého bežného smrteľníka by policajti za tento trestuhodne nezodpovedný  exces umiestnili  do CPZ. Popradský primátor, ktorého problémy s alkoholom sa už dlhodobo ututlávali a prehliadali, má však vysoké krytie z vplyvných miest prepojených s oligarchiou, ktorá v snahe dotiahnuť do konca rozbehnutý biznis, určite za žiadnu ceny nepripustí, aby abdikoval a bude sa ho snažiť udržať vo funkcii do riadneho termínu komunálnych volieb.

Zdá sa, že mu alkohol naozaj zatemnil mozog, pretože inak by si dal pozor na jazyk a nechválil sa pri ceste do Londýna, že mu volebnú kampaň sponzoroval  český podnikateľ, žijúci v Anglicku Ján Telensky.  (Pokiaľ sa rozhodne na mňa podať trestné oznámenie za ohováranie, ako je v Poprade zvykom, polícii predložím dôkaz).

Zľava: Jan Telenský (zástupca AquaCity Poprad), Jozef Švagerko (primátor mesta Poprad), Ján Kováčik (prezident SFZ) a Ladislav Čambal (zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Slávnostné ukončenie 2. etapy výstavby Národného tréningového centra v Poprade. Poprad, 11. december 2014.

Zľava: Jan Telenský (zástupca AquaCity Poprad), Jozef Švagerko (primátor mesta Poprad), Ján Kováčik (prezident SFZ) a Ladislav Čambal (zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Slávnostné ukončenie 2. etapy výstavby Národného tréningového centra v Poprade. Poprad, 11. december 2014.

 

 

Na snímke zľava spolumajiteľ Aquacity Poprad Ján Telensky, primátor Popradu Jozef Švagerko, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik  známy z kauzy protiústavnej privatizácie vody (kauza Gorila) a Ladislav Čambal z ministerstva školstva.

Čítajte viac: https://sport.sme.sk/c/7542093/novy-stadion-v-poprade-ma-kapacitu-5700-miest.html#ixzz4qB1LUnnS

 

picture-2

 

Je všeobecne známe, že v tomto prepojení figuruje aj Andrej Danko ako právnik zastupujúci firmy podnikateľa Telenskeho.

Ak primátor Švagerko do týždňa neodstúpi sám z funkcie,  vyzvem ho k tomu otvoreným listom. Ak si ako najvyšší verejný činiteľ v Poprade neprizná svoje morálne zlyhanie a rozhodne byť aj naďalej bábkou v rukách svojich sponzorov, pripravovaný petičný vybor  vyhlási začatie petičnej akcie za jeho odstúpenie a zároveň zrušenie verejnej súťaže na predaj Duklianskych kasárni ako aj  ďalších  kšeftov, čo má byť zrejme jeho revanšovaním sa sponzorom stojacím v pozadí.
Paradoxne pred voľbami v bode č. 5 jeho programu sľuboval občanom Popradu založenie mestskej spoločnosti, ktorá bude stavať pre mladých ľudí cenovo dostupné byty, aby takto zabránil dlhodobému znižovaniu počtu obyvateľov Popradu a ich odchodu z mesta.  Mestská spoločnosť založená nebola a začiatkom augusta 2017 sa začalo prejednávanie  verejnej súťaže na predaj Duklianskych kasárni, v blízkosti  centra, ktoré sú najvhodnejšie na výstavbu bytov a rodinných domov.

pp11_image002

Sotva možno preto predpokladať, že primátor sa sám vzdá funkcie. Presakujú totiž  informácie, že  nebol umiestnený do CPZ a nechali ho vytriezvieť doma vďaka údajnej pomoci z popradskej  prokuratúry, keďže manželka jedného z prokuratúry je zamestnaná na Mestskom úrade.  Údajne  mu bol pridelený tento prípad a dosiahol , že primátor Švagerko nebude stíhaný v tzv. superrýchlom konaní a pustili ho na slobodu, keďže  „hodnovernosť“ dychovej skúšky musí potvrdiť aj odber krvi. Údajne tento prokurátor bol po rozhodnutí odvolaný z tohto prípadu.

Dá sa predpokladať, že  primátora bude zastupovať jemu blízky právnik JUDr. Beňo, ktorý má lukratívne zmluvy s mestom, pričom zároveň ako napríklad v prípade špekulácie s pozemkami na Kvetnici zastupuje aj spoločnosť, ktorá  zakazuje obyvateľom používať prístupovú cestu k ich domom. Bude zaujímavé sledovať či si za právne služby pán primátor zaplatí zo svojho alebo to uhradí mestská kasa. Tento právnik má bohaté skúsenosti so spochybňovaním dychovej skúšky ako uvádza  na článku s názvom policajti nafúkali v službe. Vyhovorili sa na keksíky a vyhrali súd!

http://www.pluska.sk/plus-7-dni/domov/policajti-nafukali-sluzbe-vyhovorili-keksiky-vyhrali-sud.html  JUDr. Beňo sa totiž sám dopustil dopravného priestupku 28. januára 2011 v skorých ranných hodinách na ceste medzi Zvolenom a Novou Baňou, kde ho podrobili dychovej skúške. Podľa uvedených  informácií mu namerali 1,48 promile alkoholu v dychu, o pol hodiny neskôr to bolo 1,46 promile. Následne  požiadal o postúpenie priestupkového spisu na východné Slovensko na dopravný inšpektorát v Kežmarku, kde zhodou okolností pristál na stole staršieho referenta Jána Belončáka. A ten nenechal nič na náhodu. Jozef Beňo totiž počas ústneho pojednávania do zápisnice okrem iného uviedol, že v žiadnom prípade nebol pod vplyvom alkoholu. Len bol unavený a hladný. Počas jazdy preto jedol obľúbené keksíky Mila  a zapíjal ich ovocným džúsom. Navrhol na mieste vykonať vyšetrovací pokus, či čisto teoreticky nemohol nafúkať z uvedených keksíkov. Ján Belončák ešte v ten deň vykonal vyšetrovací pokus. Asi nikoho neprekvapí, že s pozitívnym výsledkom. Pán advokát nafúkal a konanie o priestupku zastavil. (Koľko promile nafúkal sa však už neuvádza)! Jána Belončáka za vyšetrovanie prípadu prešetrovali. Bol podozrivý zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Konanie však zastavili. Aj keby sa vraj potvrdilo, že postupoval nezákonne, bez preukázaného úmyslu zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu.

Keďže pán primátor nebol JUDr. Beňom včas správne poučený, keksíková verzia sa zrejme nezopakuje, ale ak by výsledok odberu krvi potvrdil výsledok dychovej skúšku pre JUDr. Beňa nebude problém podať odpor a potom vec naťahovať na súdoch až do komunálnych volieb, keďže mandát primátora by zanikol až po právoplatnom odsúdení.

Takže zhrniem základné dôvody prečo je potrebné udržať primátora Švagerka vo funkcii, resp. v krajnom prípade ho nechať zastupovať 1. viceprimátorom Igorom Wzošom.  Tieto dôvody sú oveľa závažnejšie ako súčasná alkoholová kauza primátora a unikajú pozornosti verejnosti.  Zároveň bude pre nich potrebné získať čas do komunálnych volieb a pripravovať kandidáta, ktorý nahradí Jozefa Švagerka a ktorý bude ďalším bielym koňom finančnej oligarchie, ktorá v podstate riadi všetko v Poprade rovnako ako oligarchia na Slovensku.

 

  • Pokračovanie vo vyhlásení verejnej súťaže na predaj Duklianskych kasárni v hrubom rozpore s volebným programom primátora Švagerka, čo možno označiť ako najväčší podvod na jeho voličoch pretože namiesto sľubovaných štartovacích  bytoch pre mladých  tam budú byty za developérske ceny a vily pre zbohatlíkov.  V minulosti mal o ne záujem aj súčasný prezident Andrej Kiska.  Objavujú sa dohady a špekulácie o firmách blízkych spomínanému podnikateľovi J. Telenskemu.

 

  • Po vydieraní obyvateľov Kvetnice špekulatívnym nákupom pozemkov s prístupovou cestou spoločnosťou Danmir za pasívneho prístupu vedenia mesta, chce ďalšia firma Profinex RD z Banskej Bystrice vydierať mesto, ktorá  za výkup pozemkov ornej pôdy namiesto schválených 50 eur, chce 60 eur.  S Profinexom sa spája  developer Stanislav Grivalský z Popradu http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=222502&SID=3&P=1

https://spis.korzar.sme.sk/c/4898062/jazierko-sa-zmeni.html

http://www.reality.sk/clanok/novinky/horka-pod-tatrami-sa-stava-tercom-developerov

https://register.finance.sk/osoba-stanislav-grivalsky

Ďalšou osobou prepojenou s pozemkovým fondom a špekulantmi s pozemkami často označovaných ako pozemková mafia je JUDr. Jozef Kvasnička spájaný s HZDS. Majiteľ Profinex holdingu Roman Kvasnička bol v rokoch 1999 až 2000 prvým podpredsedom predstavenstva banskobystrickej nebankovej spoločnosti Drukos, a.s. a konateľom Drukosu Výnos, s.r.o. Podľa jeho slov bol riaditeľom predaja áut v skupine a od roku 2000 podniká samostatne. Firmu Profinex holding získal v roku 2003 od londýnskej spoločnosti Profinex Ltd. V roku 2006 sa mal Kvasnička stať jedným z kandidátov HZDS na zástupcu riaditeľa SPF, Vladimír Mečiar si neskôr vybral Branislava Brízu.
https://mybystrica.sme.sk/c/5267597/bystricky-sef-pozemkoveho-fondu-ide-pred-sud.html#ixzz4qCrOJGM3

http://www.pluska.sk/plus7dni/zaujalo-nas/cernota.html

https://www.bystricoviny.sk/spravy/hladanie-pravdy-o-situacii-na-belvederi-pokracuje/

http://bbonline.sk/dalsiu-vystavbu-nad-europou-brzdi-spor-investorov/

https://mybystrica.sme.sk/c/5267597/bystricky-sef-pozemkoveho-fondu-ide-pred-sud.html

https://reality.etrend.sk/byvanie/spanieli-postavia-bystricke-antea-city.html

 

Údajne má o pozemky záujem spoločnosť z Bardejova GMT, blízka 1. viceprimátorovi I. Wzošovi, ktorá chce stavať byty na sídlisku Juh.

S odkúpením pozemkov od firmy  Profinex  nesúhlasil ani predseda komisie výstavby v Poprade Slavomír Božoň.

Je zaujímavé, že konateľom  firiem  GMT  je Slavomír Gmitter  z Bardejova, možno aj rodinne prepojený s kandidátom na župana Andrejom  Gmitterom

http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=9898&SID=8&P=1

 

 

(Zdá sa, že tzv. „nezávislý“ kandidát bývalý riaditeľ Inšpektorátu prace a  člen strany Smer Andrej  Gmiter, ktorý kandiduje za župana PSK má silných sponzorov, čo potvrdzujú aj jeho bilboardy po celom prešovskom kraji.

https://poprad.digitalnemesto.sk/zastupitelstvo/#mesto-poprad/mestske-zastupitelstvo/2014-2018

http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=222502&SID=3&P=1

 https://poprad.digitalnemesto.sk/zastupitelstvo/#mesto-poprad/mestske-zastupitelstvo/2014-2018 https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1573606462691244&id=197535160298388&pnref=story

 

  • Pokračovanie projektu pripravovaného  viceprimátorom I. Wzošom, tzv. „Koncesnej zmluvy o energetike“ čo znamená zadlženie mesta na dlhé roky a nesystémové riešenie, pretože úspory sa v prvom rade dajú získať v prvej fáze zavádzaním „zelenej energie“ s podporou eurofondov o čo mesto za tri roky neprejavilo záujem. Až následne je najvhodnejšie z ekonomického hľadiska z dosiahnutých úspor spolufinancovať zatepľovanie  budov a výmenu rozvodov. Projekt tzv. koncesnej zmluvy na energetiku postupuje presne opačne a hlavným cieľom je zrejme dohadzovanie lukratívnych zákaziek spriazneným osobám.

http://www.tvpoprad.sk/pripravy-na-koncesnu-zmluvu-o-energetike/  Pochybnosti o tomto projekte vyvoláva skutočnosť, že poslanci mali vo veci rekonštrukcie škôl podpísať mlčanlivosť http://poprad.dnes24.sk/rekonstrukcia-zakladnych-skol-popradski-poslanci-mali-podpisat-mlcanlivost-271647

 

  • Ďalším dôvodom pre udržanie primátora Švagerka vo funkcii, je správa hlavnej kontrolórky o predraženej rekonštrukcii neslávne známych toaliet. Ako potvrdzujem v prílohe dňa 14. 8. 2017 som podľa infozákona požiadal mesto o sprístupnenie informácie, či bola na hlavnú kontrolórku podaná žaloba a ak áno, ktorý advokát žalobu vypracoval.  Ak by sa to potvrdilo, jednalo by sa o nebezpečný precedens nie len v Poprade ale aj  v rámci Slovenska.  Dôvodom zastrašovania hlavnej kontrolórky je  hrozba, že podobná správa bude vypracovaná aj v prípade kontroly stratových Pohrebných a cintorínskych služieb a TV Poprad.

 

  • Odstúpenie primátora resp. predčasné voľby by neboli žiaduce ani pre Popradskú energetickú spoločnosť, ktorá po ukončení zmluvy s francúzskou spoločnosťou Veolia energia od 1. 1. 2017 prevzala späť lukratívnu správu výroby a distribúcie tepla a TÚV v Poprade. Je známe, že škrt cez rozpočet a rozdávaní sponzorských príspevkov, napríklad pre OZ Pre mesto a spriazneným  subjektom, by urobila aj zmena konateľa Ing. Pavla Kubíčka, ktorý sa správa ako majiteľ tejto spoločnosti, porušuje zákon o zverejňovaní zmlúv a bez schválenia poslancami MsZ  berie úvery na investičné akcie za ktoré ručí len pohľadávkami spoločnosti, pričom PES má v prenájme  majetok mesta a bez súhlasu mesta by ním nemala ručiť.  Prvý úver ešte v roku 2016 podpisoval bývalý konateľ PES primátor Švagerko.  Spoločnosť PES napriek pripomienkam poslancov MsZ, že ešte nevytvorila zisk a preto by nemala v roku 2017 robiť rozsiahle investičné akcie, v rozdávaní zákaziek naďalej pokračuje. Prílohy:  http://www.tvpoprad.sk/ozdravenie-mestskych-spolocnosti/

Bez zverejnenia zmlúv dodávateľa a samozrejme z úveru.

http://www.tvpoprad.sk/vymena-teplovodnych-rozvodov-na-juhu/

 

  • Bez povšimnutia verejnosti prešla informácia o predlžení zmluvy na 10 rokov so zahraničnou spoločnosťou Brantner, ktorá prevzala činnosť bývalých technických služieb. Zmluvu primátor podpísal bez jej schválenia poslancami. Dohady o sponzorovanom výlete do Mexika pána primátora tak ostávajú len v rovine špekulácii.

Toto je len niekoľko hlavných dôvodov prečo je potrebné udržať vo funkcii primátora Jozefa Švagerka do komunálnych volieb.  Až svoju prácu urobí, hodia ho cez palubu a urobia z neho obetného baránka, aby ho vzápätí mohli nahradiť inou bábkou. Pokiaľ sa tak nestane bol by som veľmi prekvapený a rád priznám svoj omyl.

 

František Bednár

Hirmanova vyhláška č. 503/2022 neprináša spravodlivejšie rozúčtovanie nákladov za teplo ale naopak prehlbuje energetickú chudobu !

01.12.2023

Ako je zrejme z názvu blogu rozhodol som preto podať ministerke hospodárstva žiadosť o podanie návrhu novely zákona č. 657/2004 Z. z. Zákon o tepelnej energetike a vyhlášky Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky č. 503/2022 Z.z. z 19. decembra 2022, ktorú v náväznosti na blog z januára 2022 ako doplnenie uverejňujem v plnom znení. Vážená pani ministerka [...]

Slovensko potrebuje namiesto vlády odborníkov vládu so sedliackym rozumom

15.09.2023

Po takmer štyroch rokoch chaosu a nekompetencie verejnosť očakáva, že voľby 30. septembra prinesú namiesto prázdnych a jalových rečí o podpore obnoviteľných zdrojov energie v čase energetickej krízy konečne aj reálne kroky k zrušenie nezmyselných zákonov a nariadení. Ako som sa presvedčil naši „odborníci“, ktorí vystriedali rozpadnutú vládu Eduarda [...]

VYSTRIEDA VLÁDU CHAOSU A NEKOMPETENCIE VLÁDA ZDRAVÉHO ROZUMU, KTORÁ UKONČÍ SVOJVÔĽU COLNÝCH ÚRADOV VOČI SAMOSPRÁVAM, KTORÉ V SNAHE ZNÍŽIŤ NÁKLADY INŠTALOVALI FOTOVOLTICKÉ ELEKTRÁRNE?

14.05.2023

O bizarnosti finančnej správy, aká neexistuje v žiadnom štáte EÚ, informoval portál FonTech v článku s názvom „Slovensko vytiahlo bizarnosť. Ak takto vyrábaš elektrinu cez fotovoltiku, musíš sa registrovať“ https://fontech.startitup.sk/slovensko-vytiahlo-bizarnost-ak-takto-vyrabas-elektrinu-cez-fotovoltiku-musis-sa-registrovat/a portál STATRITUP v článku [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Bednár

Priniesol november 1989 skutočne slobodu a demokraciu?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 128290x
Priemerná čítanosť článkov: 4582x

Autor blogu

Kategórie